Mielipidekirjoitus / Savon Sanomat,  Politics Category

Kaikki eivät ole loikassa mukanaKirjoitin ajatuksiani digiloikasta Savon Sanomien mielipidesivulla 13.6.2020.

Koronan pakottamana maailman digiloikka tapahtui nopeammin kuin kukaan osasi ajatella. Parhaimmillaan muutos on positiivinen, kun palvelut ja asiointi eivät ole enää aikaan tai paikkaan sidottuja ja saavutettavuus lisääntyy.

Pahimmillaan koronakriisi ja digitaalistuminen kuitenkin lisäävät digisyrjäytymistä. Edelleen Suomessa ja maailmalla on valtava määrä ihmisiä, jotka eivät voi käyttää verkkopalveluja tai eivät pääse Internetiin lainkaan.

Digisyrjäytymistä aiheuttavat esimerkiksi erilaiset toimintarajoitteet, taloudellinen tilanne ja teknisten laitteiden tai niiden käyttötaitojen puuttuminen.

Maailmanlaajuisesti tiedetään, että myös henkilön korkea ikä korreloi digisyrjäytymisen kanssa. Lisäksi palveluitten käyttämistä verkossa estää yksin jo se, että verkkosivuja on vaikea käyttää eikä niitä ole suunniteltu saavutettaviksi.

Digitalisaatioon mukaan hyppääminen edellyttää myös sosiaalisia taitoja. Myös suomalaisten kansallissairaus yksinäisyys voi syventyä digitalisaation myötä. Yhteiskunnan eri toimijoiden tuleekin miettiä, kuinka voimme tukea erilaisia ja eri-ikäisiä ihmisiä verkkopalveluiden käytössä.

Julkinen sektori, esimerkiksi kirjastot, ovat jo hienosti ottaneet haasteen vastaan. Saavutettavat verkkosivustot, selkeät ohjeistukset ja erilaiset laitteiden käyttömahdollisuudet sekä ennen kaikkea toinen toistemme tukeminen edesauttavat meidän jokaisen fyysisen toimintaympäristön muutosta digitaaliseen.

Tytti Luoma Koulutuspäällikkö, tulkkaus ja kielellinen saavutettavuus

Humanistinen ammattikorkeakoulu

Mualiman navalla asuva ei-käsityöihminen, jonka varpaat täti pitää lämpimänä neulomalla upeita villasukkia niin arkeen, töihin kuin yöunille. Eläinrakas kaupunginvaravaltuutettu (sd.), joka viihtyy stand up -keikoilla, viinikerhossa sekä vesijumpassa ja (liian harvoin) salilla. Ihmisoikeuksien ja yhdenvertaisuuden puolestapuhuja, kaverikoiraohjaaja sekä korkeakoulun koulutuspäällikkö, jonka sydäntä lähellä on reilu työelämä, koulutuksen tasa-arvo, saavutettavuus ja esteettömyys sekä sosiaalinen oikeudenmukaisuus.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.