Mielipidekirjoitus / Savon Sanomat,  Politics Category

Kuopion on huomioitava kuurot


Kirjoitimme Kuurojen Liiton aluetyöntekijä Juha Oksasen kanssa ajatuksiamme kuurojen kuopiolaisten huomioimisessa kaupungin viestinnässä Savon Sanomien mielipidesivulla 16.5.2020. Toimitus on ”korjannut” tekstistä yhden kohdan virheellisesti eli me kirjoitimme Juhan kanssa, että Kuopio voisi ottaa mallia mm. Joensuusta, joka julkaisee poikkeustilanteessa korona-aiheisia uutisia viittomakielelle tulkattuna 2-3 kertaa kuukaudessa. Ei viikossa, kuten juttuun on lipsahtanut.

 

 

Kuopion kaupunki on huomioinut tehtyjä kehitysehdotuksia ja ottanut lyhyessä ajassa harppauksen eteenpäin edistääkseen kielellistä saavutettavuutta. Tämä näkyy Kuopion verkkosivuilla kaupunginjohtaja Jarmo Pirhosen kevättervehdyksessä, jossa on ensimmäistä kertaa tekstitys ja tulkkaus suomalaiselle viittomakielelle. Kiitos, Kuopio!

Hieno alku asialle, josta me allekirjoittaneet olemme olleet yhteydessä Kuopion kaupungin johtoon. Laajemman ihmisjoukon saavuttavien infovideoiden lisäksi Kuopion tulisi mielestämme julkaista Kuopion ja lähialueen uutisia viittomakielelle tulkattuna ja sekä tuottaa verkkosivuilleen tietoa kaupungin palveluista viittomakielellä.

Kuopio voisi ottaa mallia muiden muassa Joensuusta, joka julkaisee poikkeustilanteessa korona-aiheisia uutisia viittomakielelle tulkattuna kahdesta kolmeen kertaa viikossa. Lisäksi voisimme ottaa mallia Helsingistä, jonka verkkosivuilta löytyy tietoa eri palveluista viittomakielellä.

Viittomakielelle tulkatut uutiset ja verkkosivujen viittomakieliset ohjeet kaupungin palveluista olisivat jo Suomessakin voimaan tulleen saavutettavuusdirektiivin mukaisia. Näin kuurotkaan eivät jäisi palveluiden ja yhteiskunnan ulkopuolelle. Saavutettavuusdirektiivin tarkoituksena on edistää yhdenvertaisuutta.

Tytti Luoma Koulutuspäällikkö, Tulkkaus ja kielellinen saavutettavuus

Humanistinen ammattikorkeakoulu

Juha Oksanen Aluetyöntekijä Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala, Keski-Suomi

Kuurojen Liitto

 
Voit lukea kirjoituksemme myös täältä:

https://www.savonsanomat.fi/mielipide/lukijan-sanomat/Kuopion-on-huomioitava-kuurot/1555857

Mualiman navalla asuva ei-käsityöihminen, jonka varpaat täti pitää lämpimänä neulomalla upeita villasukkia niin arkeen, töihin kuin yöunille. Eläinrakas kaupunginvaravaltuutettu (sd.), joka viihtyy stand up -keikoilla, viinikerhossa sekä vesijumpassa ja (liian harvoin) salilla. Ihmisoikeuksien ja yhdenvertaisuuden puolestapuhuja, kaverikoiraohjaaja sekä korkeakoulun koulutuspäällikkö, jonka sydäntä lähellä on reilu työelämä, koulutuksen tasa-arvo, saavutettavuus ja esteettömyys sekä sosiaalinen oikeudenmukaisuus.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *