Tytti

Olen koulutuksen asiantuntija, hallitusammattilainen, dog mom ja yhdenvertaisuuden puolestapuhuja. Työskentelen ammattikorkeakoulussa koulutuspäällikkönä. Vastaan Tulkkaus ja kielellinen saavutettavuus -koulutuksesta Kuopiossa ja Helsingissä. Koulutuksen kehittämisen lisäksi päivittäistä arkeani on talous- ja henkilöstöhallinto. Vastaan myös yksikköni TKI-toiminnasta. Pienyrittäjien tuki, kasvatuksen ja koulutuksen resurssit, henkilöstön ja oppilaiden hyvinvointi sekä erilaisten ihmisten yhdenvertaisuus, niin terveyden kuin palveluiden suhteen, ovat minulle syitä toimia politiikassa.

Koulutukseltani olen filosofian maisteri (FM), viittomakielen tulkki (AMK), puhevammaisten tulkki (AMK) ja ammatillinen opettaja (AmO). Opiskelen parhaillaan johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkintoa (JYET). Olen opiskellut myös Hyväksytty Hallituksen Jäsen -tutkinnon (HHJ).

Olen todella kiitollinen Suomen koulujärjestelmälle. Ilman peruskoulua en olisi itse päässyt kasvamaan lukioon ja lopulta näyttämään osaamistani tulkkikoulutukseen. Peruskoulun ja lukion opintojeni perusteella en olisi uskonut, että minä ylipäätään pystyn opiskelemaan ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa. Saati, että jonain päivänä työskentelisin korkeakoulussa koulutuspäällikkönä.

Mikäli minä olisin elänyt kansakoulu- ja oppikouluaikaa, olisi minun tieni noussut pystyyn heti kansakoulun jälkeen. Mikäli olisin osaamisellani päässyt oppikouluun, ei perheelläni olisi kuitenkaan ollut varaa maksulliseen koulutukseen. Mielestäni meidän täytyy yhdessä huolehtia siitä, että Suomessa on jatkossakin yhdenvertaiset mahdollisuudet koulutukseen lapsen tai nuoren asuinpaikasta tai syntyperästä riippumatta. Kannatan aidosti maksutonta koulutusta -myös maksutonta toista astetta.

Työurallani olen toiminut varhaiskasvatuksen kentällä nepsylasten ja heidän perheiden kommunikaation opettajana sekä viittomakielen ja kommunikaation opettajana niin päiväkodeissa kuin erilaisissa oppilaitoksissa. Opettajan työn rinnalla olen työskennellyt tulkkina ympäri Suomen erilaisille asiakkaille niin arjen kuin juhlan hetkissä sekä sosiaali- ja terveydenhuollon tilanteissa. Tulkkina ja kommunikaatiomenetelmien opettajana olen päässyt tilanteisiin, joihin harva pääsee. Olen nähnyt ja kokenut hyvin erilaisten ihmisten arkea ja erilaisia elämäntilanteita sekä asioiden monimuotoisuutta. Asiat ovat harvoin aivan mustavalkoisia. Tuota oppia kannan mukana myös poliittisessa päätöksenteossa. Myös ammattikorkeakoulun lehtorin työstä minulla on pitkä, useiden vuosien työkokemus. Lehtorina nautin eniten esittävän taiteen tulkkauksen sekä ammattietiikan opettamisesta. Nuoruudessani taas olen toiminut niin siistijänä, perunanpakkaajana kuin chat-juontajana.

Luottamustehtävissä toimin Kuopion kaupunginvaltuuston varavaltuutettuna, Kuopion Perusturva- ja terveyslautakunnan (PeTe) varapuheenjohtajana sekä PeTen yksilöasiainjaoston puheenjohtajana. Olen myös Kuopion Invalidit ry:n hallituksen jäsen ja Puhevammaisten vertaistukiyhdistyksen hallituksen jäsen. Viime valtuustokauden olin Kuopion Vammaisneuvoston aktiivinen jäsen. Toimin koko Savo-Karjalan piirin Demarinaisten puheenjohtajana ja Demarinaisten valtakunnallisen liittohallituksen jäsenenä sekä Kuopion Työväenyhdistyksen varapuheenjohtajana. Kuulun lisäksi PeeÄssän edustajistoon (2020-2024).

Tekemistä siis riittää ja se on vieläpä erityisen mukavaa!