Mielipidekirjoitus / Savon Sanomat,  Politics Category

Toiveet ja tarjonta eivät kohtaa


Kirjoitimme ihanan ysiluokkalaisen ja entisen nuorisovaltuutettu Sofia Ahosillan kanssa ajatuksiamme nuorten hengailupaikoista Savon Sanomien mielipidesivulla 5.2.2021

Suurin osa nuorista ei tutkimusten mukaan vietä aikaansa nuorisotaloilla, vaan nuoret kokoontuvat mieluummin kaupungilla, puistoissa, kaupoissa tai kaduilla. Sama ilmiö on ollut nähtävissä vuosikymmeniä ympäri Suomen ja näin on edelleen myös Kuopiossa. Nuoret viihtyvät mieluummin parkkitaloissa, Matkuksessa, Sokoksen takana tai sen yhteydessä toimivan ruokakaupan aulassa, kuin nuorisotaloilla. Helsingissä suuren suosion nuorison hengailupaikkana on saanut keskustakirjasto Oodin lisäksi Helsinki-Vantaan lentoasema, koska siellä on lämmintä, kahviloilla laajat aukioloajat ja siistit vessat. Vaikuttaa, että nuorten toiveet kaupunkien hengailupaikoista ja tarjolla olevat hengailupaikat sääntöineen eivät kohtaa. Asia koskee etenkin 14-17 -vuotiaita nuoria. He tarvitsevat rentoja, hyvällä sijainnilla ja pidemmälle iltaan avoinna olevia paikkoja, joissa kavereita voi tavata rauhassa ja turvallisesti ympäri vuoden. Nuorisotalojen toiminta, sekä esimerkiksi Kuopiossa Ohjaamon pop-up nuokkaritoiminta, on tärkeää, mutta nuoret haluavat lisäksi omaehtoista oleilua ilman sen suurempaa ohjelmaa, pienempien lasten läsnäoloa tai valvontaa. Kuopion kaupunki- ja tilasuunnittelussa tulisi jatkossa huomioida paremmin nuorten ympärivuotinen hengailu, sillä lämpimiä viihtyisiä tiloja, joissa nuoret saavat vain oleskella, on Kuopiossa todella vähän. Paras keino toteuttaa nuorille jatkuvat, mieluisat ja tarpeelliset palvelut, on kysyä nuorilta itseltään eli ottaa systemaattisesti nuoret kaupunkisuunnitteluun mukaan.

Sofia Ahosilta

Jynkänlahden koulu, 9B

Tytti Luoma

Koulutuspäällikkö, tulkkaus ja kielelinen saavutettavuus

Humanistinen ammattikorkeakoulu

Mualiman navalla asuva ei-käsityöihminen, jonka varpaat täti pitää lämpimänä neulomalla upeita villasukkia niin arkeen, töihin kuin yöunille. Eläinrakas kaupunginvaravaltuutettu (sd.), joka viihtyy stand up -keikoilla, viinikerhossa sekä vesijumpassa ja (liian harvoin) salilla. Ihmisoikeuksien ja yhdenvertaisuuden puolestapuhuja, kaverikoiraohjaaja sekä korkeakoulun koulutuspäällikkö, jonka sydäntä lähellä on reilu työelämä, koulutuksen tasa-arvo, saavutettavuus ja esteettömyys sekä sosiaalinen oikeudenmukaisuus.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *