Lehtileike Savon Sanomat
Mielipidekirjoitus / Savon Sanomat,  Politics Category

Korotus ajaisi monet taloudet kohtuuttomaan tilanteeseen


Kirjoitimme kuopiolaisen kansanedustaja Tuula Väätäisen ja kaupunkirakennelautakunnan jäsen Nina Hakokiven kanssa ajatuksiamme Kuopion kaupungin suunnittelemista tonttivuokrien korotuksista Savon Sanomien mielipidesivulla 16.3.2021.

Kuten viime aikoina mediasta on saanut lukea, Kuopion kaupunki suunnittelee rajuja vuokratonttien hinnankorotuksia. Alkuperäisen esityksen kaupunkirakennelautakunta palautti uudelleen valmisteluun, perusteluna muun muassa vuokrankorotuksien kohtuullistaminen sekä korotuksen porrastaminen useammalle vuodelle.

Mikäli esityksessä päätettäisiin ainoastaan korotuksen määrästä, se olisi maapoliittisen ohjelman mukaan lautakunnan päätettävissä, mutta palautuksen perustelujen pohjalta on todennäköistä, että valtuusto tekee lopullisen päätöksen asiasta.

MIELESTÄMME ensimmäinen esitys oli kohtuuton ja toteutuessaan asettaisi muun muassa pienellä eläkkeellä toimeentulevat eläkeläiset, lapsiperheet ja työttömänä olevat henkilöt ja perheet mahdottomaan asemaan.

Heidän mahdollisuutensa asua jatkossa omakotitalossa heikentyisivät lähes olemattomaksi. Jopa 75 prosentin korotus nykyiseen vuokraan ilman ennakkovarautumista olisi monelle asukkaalle taloudellinen katastrofi.

Haluamme painottaa, että Hyvinvoiva Kuopio -ohjelman mukainen visio tasapainoisesta asukasrakenteesta tulee toteuttaa. Sen keskeinen tavoite on ehkäistä sosiaalisten ongelmien kärjistymistä ja eriarvoistumista alueilla.

Kaupungin strategiassa todetaan, että vanhusväestön kotona-asumista tulee tukea, ja asumisalueesta riippumatta asukkailla tulee olla tasa-arvoiset mahdollisuudet osallistua ja elää hyvää, turvallista arkea. Tärkeä osa turvallisuudelle on oma koti.

On perusteltua huojentaa ja porrastaa korotuksia.

TONTTIEN vuokrankorotusasia tuli yllättäen suurimmalle osalle asukkaista, eikä varautumiseen ollut varattu aikaa lainkaan. Mielestämme on perusteltua huojentaa ja porrastaa suunniteltuja korotuksia.

Jatkossa kaupungin tulee huolehtia siitä, että asukkailla on mahdollisuus valmistautua hyvissä ajoin merkittäviin asumiskustannuksien muutoksiin. Lisäksi edellytämme, että strategian mukainen tavoite käydä vuoropuhelua ja antaa asukkaille mahdollisuus osallistua ja lausua mielipiteensä toteutuu.

Kaupungin talouden ja toimintamenojen kompensoiminen tonttien vuokran korotuksella ei ole perusteltua. Kaupungin tulee huolehtia siitä, että asumiskustannukset pysyvät asukkaille kohtuullisella tasolla. Maapoliittisen ohjelman mukaan Kuopio pyrkii hillitsemään asumiskustannusten nousua siten, että tontit hinnoitellaan enintään kohtuullisen käyvän arvon mukaisesti.

KAUPUNGIN ei tule olla vaikuttamassa korottavasti yksityisten henkilöiden omistaman tonttitarjonnan hintoihin.

Elämme tällä hetkellä erityisen haasteellista ja talouden epävarmuuden aikaa, joten mielestämme asukkaita ei pidä ajaa taloudellisesti kohtuuttomaan tilanteeseen, jossa omasta kodista luopuminen on ainoa vaihtoehto. Kuopion kaupungin asettamien strategisten painopisteiden ja tavoitteiden huomioiminen, vaaliminen ja toteuttaminen on nyt entistäkin tärkeämpää.

Tuula Väätäinen

Kansanedustaja ja valtuuston II varapuheenjohtaja

Nina Hakokivi

Kaupunkirakennelautakunnan jäsen

Tytti Luoma

Vammaisneuvoston jäsen ja Savo-Karjalan piirin Demarinaisten puheenjohtaja

Kuntavaaliehdokkaat (sd.)

Kuopio

 

Voit lukea kirjoituksemme myös SDP Kuopion sivuilta: Tuula Väätäinen, Nina Hakokivi, Tytti Luoma: Tonttivuokrien korostus ajaisi monet taloudet kohtuuttomaan tilanteeseen. Savon Sanomat, lukijan sanomat. 16.3.2021.

Mualiman navalla asuva ei-käsityöihminen, jonka varpaat täti pitää lämpimänä neulomalla upeita villasukkia niin arkeen, töihin kuin yöunille. Eläinrakas kaupunginvaravaltuutettu (sd.), joka viihtyy stand up -keikoilla, viinikerhossa sekä vesijumpassa ja (liian harvoin) salilla. Ihmisoikeuksien ja yhdenvertaisuuden puolestapuhuja, kaverikoiraohjaaja sekä korkeakoulun koulutuspäällikkö, jonka sydäntä lähellä on reilu työelämä, koulutuksen tasa-arvo, saavutettavuus ja esteettömyys sekä sosiaalinen oikeudenmukaisuus.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *