Ikäihminen naputtaa kännykkää
Elämää Savossa / Aluevaalit,  Mielipidekirjoitus / Savon Sanomat,  Politics Category

Käyttäjät mukaan suunnitteluun


Kirjoitin ajatuksiani terveydenhuollon digitalisaatiosta Savon Sanomien mielipidesivulla 29.9.2021.

 

Kansalaisyhteiskunnan siirtyminen verkkoon kiihtyy jatkuvasti. Etäasiointi on kasvanut myös terveydenhuollossa koko maassa. Niin neuvolapalvelut, fysioterapia, opiskelijaterveydenhuolto kuin kotisairaanhoito toteutuu yhä enenevissä määrin etänä. Erityisesti mielenterveyspalveluissa etäasiointi on kasvanut valtavasti viimeisen kahden vuoden aikana koko Suomessa. Digitalisaatio onkin yksi keino tehostaa palveluja, kun se tehdään järkevästi. Terveydenhuollon ja pelastustoimen digipalveluita täytyy kuitenkin kehittää asiakkaitten eikä esimerkiksi it-ihmisten ehdoilla. Erityisen suuri riski digitaalisista terveyspalveluista syrjäytymiseen on jo valmiiksi haavoittuvassa asemassa olevilla, kuten ikäihmisillä, kuuroilla, huonokuuloisilla, näkövammaisilla, muistisairailla, maahanmuuttajilla, vähävaraisilla, mielenterveyskuntoutujilla tai vaikka puhevammaisten kirjoon kuuluvilla henkilöillä.

 

Tällä hetkellä erityisesti perusterveydenhuollossa emme saa digitalisaatiosta tarvittavaa hyötyä irti. Ongelmia aiheuttaa niin tietoturva, vaikeakäyttöisyys kuin liian rajatut toimintatavat, kun palveluja suunnitellaan rajatulle käyttäjäjoukolle. Esimerkiksi takaisinsoittopalvelu ei palvele lainkaan kuuroja tai huonokuuloisia ja soitto ajanvaraukseen voi olla hankalaa niin ikäihmisille kuin toimintarajoitteisille esimerkiksi siksi, että nauhoitetut näppäilykomennot voivat tulla liian vauhdikkaasti. Tulevien hyvinvointialueiden digitaalisia palveluja mietittäessä täytyy siis huolehtia siitä, että otamme loppukäyttäjät mukaan jo palvelujen suunnitteluvaiheeseen ja varmistamme, että digipalveluiden yleistyminen ei voimista jo olemassa olevaa sosiaalista ja terveyteen liittyvää eriarvoisuutta. Palvelujen tulee olla kaikenlaisten ihmisten saavutettavissa niin kasvokkain kuin digitaalisesti. On lisäksi tärkeää, että pystymme myös julkisella terveyssektorilla testaamaan uusia innovaatioita ja erilaisten digitaalisten palvelujen toimivuutta.

 

Tytti Luoma

Vpj. Kuopion perusturva- ja terveyslautakunta

Koulutuspäällikkö (tulkkaus ja kielellinen saavutettavuus), Humanistinen ammattikorkeakoulu

 

Voit lukea kirjoitukseni myös SDP Kuopion sivuilta: Käyttäjät mukaan suunnitteluun.

Mualiman navalla asuva kaupunginvaravaltuutettu (sd.) sekä käsitöitä arvostava ei-käsityötaitaja, jonka varpaat täti pitää lämpimänä neulomalla upeita villasukkia niin arkeen, töihin kuin yöunille. Eläinrakas hallitusammattilainen (HHJ), joka viihtyy stand up -keikoilla, viinikerhossa sekä vesijumpassa ja (liian harvoin) salilla. Ihmisoikeuksien ja yhdenvertaisuuden puolustaja, kaverikoiraohjaaja sekä korkeakoulun koulutuspäällikkö, jonka sydäntä lähellä on reilu työelämä, koulutuksen tasa-arvo, saavutettavuus ja esteettömyys sekä sosiaalinen oikeudenmukaisuus.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *