Elämää Savo-Karjalassa,  Politics Category

Sain kunnian jatkaa toiselle kaudelle Savo-Karjalan piirin Demarinaisten puheenjohtajana!


Savo-Karjalan Demarinaisten syyskokous pidettiin Kuopiossa lauantaina 12.11.2022. Melkoinen syntymäpäivälahja! Saan nimittäin kunnian jatkaa puheenjohtajana vaalikaudella 2023-2024. Ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin äänestyksen jälkeen Jaana Jylhä-Ollila Polvijärveltä ja toiseksi varapuheenjohtajaksi Niina Berg Kuopiosta.

Niina Berg (2.vpj.), Tytti Luoma (pj.) ja Jaana Jylhä-Ollila (1.vpj.)

Hallituksen kokoonpanoksi muodostui seuraavanlainen:

Varsinaiset jäsenet

Suvi Hiltunen, Tohmajärvi

Anna-Liisa Itkonen, Suonenjoki

Henna Karhapää, Joensuu

Saima Kettunen, Suonenjoki

Virve Mikkonen, Joensuu

Eija Pennanen, Outokumpu

Maarika Salstela, Heinävesi

Pia Viippola, Kuopio

Piirihallituksen varajäsenet

Nina Kabadeva, Tohmajärvi

Leena Pulkkinen, Kuopio

Arja Puoskari, Joensuu

Marja Randelin, Kuopio

Marja-Terttu Vartiainen, Outokumpu

Demarinaisten toiminta on tullut minulle viime vuosien aikana entistä tärkeämmäksi. Tällä porukalla on luottavainen tunne lähteä kehittämään edelleen niin piirimme kuin valtakunnantason tasa-arvotyötä.

Savo-Karjalan Demarinaisten piirihallitus 2023-2024: Arja Puoskari (vas.), Suvi Hiltunen, Virve Mikkonen, Leena Pulkkinen (edessä), Markkis Vartiainen, Pia Viippola, Maarika Salstela, Saima Kettunen, Eija Pennanen, Niina Berg, Tytti Luoma, Jaana Jylhä-Ollila (oik.)

Syksyn piirikokouksen poliittisen katsauksen piti Savo-Karjalan kansanedustaja Tuula Väätäinen. Väätäinen on itse toiminut aikoinaan vuosia Pohjois-Savon Demarinaisten puheenjohtajana. Hän puhui naisten asemasta ja oikeudesta koulutukseen, uraan ja perheeseen niin meillä kuin maailmalla. Meidän on hyvä ymmärtää, kuinka naisten asiat ovat eri maissa ja toisaalta olla tyytyväisiä asioihin, mitkä meillä ovat jo Suomessa hyvin. Esimerkiksi juuri hyväksytty aborttilain muutos on askel eteenpäin ihmisoikeuksien ja naisen kehon itsemääräämisoikeuden suhteen samalla, kun Yhdysvalloissa on asiassa otettu askeleita aivan toiseen suuntaan.

Tuula toi terveisiä myös perustuslakivaliokunnan Japanin vierailulta, jossa naisilla on lain mukaan samat mahdollisuudet vaikkapa uraan kuin miehillä. Käytännössä kulttuuri on kuitenkin edelleen sellainen, että naimisiin menon jälkeen nainen keskittyy perheeseen eikä jatka työelämässä. Naisten osa on perinteisesti tavoitella avioliittoa ja olla miehensä elättämä. Joskin tapana on, että mies tienaa rahat, ja ne sijoitetaan yhteiselle tilille, jota hallinnoi nainen.

Hän antaa miehelleen rahaa esimerkiksi metron työmatkoihin. Vähitellen japanilaiset naiset ovat kuitenkin ottaneet yhä useammin kantaa tasa-arvon puolesta ja pyrkineet kaventamaan vahvoja sukupuolirooleja. Työtä on kuitenkin paljon. Esimerkiksi päiväkotien puute lisää ongelmia naisten urakehitykselle. Suomessa toimivan varhaiskasvatuksen merkitys on ymmärretty pitkään ja esimerkiksi Marinin hallituksen johdolla tehdyn perhevapaauudistuksen tavoitteena on nimenomaan saada äidit nykyistä nopeammin takaisin työelämään.

Haluan kiittää koko Savo-Karjalan Demarinaisten puolesta kansanedustaja Väätäistä vierailusta. Yhdessä viedään edelleen eteenpäin päätöksiä, joilla muutetaan maailmaa tasa-arvoisemmaksi!

Kansanedustaja Tuula Väätäinen (Savo-Karjalan piiri)

Mualiman navalla asuva kaupunginvaravaltuutettu (sd.) sekä käsitöitä arvostava ei-käsityötaitaja, jonka varpaat täti pitää lämpimänä neulomalla upeita villasukkia niin arkeen, töihin kuin yöunille. Eläinrakas hallitusammattilainen (HHJ), joka viihtyy stand up -keikoilla, viinikerhossa sekä vesijumpassa ja (liian harvoin) salilla. Ihmisoikeuksien ja yhdenvertaisuuden puolustaja, kaverikoiraohjaaja sekä korkeakoulun koulutuspäällikkö, jonka sydäntä lähellä on reilu työelämä, koulutuksen tasa-arvo, saavutettavuus ja esteettömyys sekä sosiaalinen oikeudenmukaisuus.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *