Elämää Savo-Karjalassa,  Mielipidekirjoitus / Viikko Pohjois-Karjala,  Politics Category

Naisiin kohdistuva väkivalta on Suomen synkimpiä epäkohtia


Kirjoitimme kaimani ministeri Tytti Tuppuraisen kanssa Viikko Pohjois-Karjala -lehdessä ajatuksiamme naisiin kohdistuvasta väkivallasta.

Naisiin kohdistuva väkivalta on Suomen synkimpiä epäkohtia

Sukupuolittunut väkivalta ja lähisuhdeväkivalta koskettaa liian monen tytön ja naisen elämää sekä vaarantaa heidän oikeuksiansa. Suomalaisista 16–74-vuotiaista 75 prosenttia on kokenut henkistä, fyysistä tai seksuaalista lähisuhdeväkivaltaa. Lähisuhdeväkivalta on sukupuolittunutta, joka kolmas nainen kokee Suomessa elämänsä aikana lähisuhdeväkivaltaa. Naiset kokevat miehiä useammin parisuhdeväkivaltaa ja he ovat etenkin fyysisen ja seksuaalisen väkivallan tai vainon uhreja.

Marinin hallitus on tehnyt tärkeitä uudistuksia ja päätöksiä, jotka vahvistavat tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia. Yksi tärkeimmistä on seksuaalirikoslainsäädännön kokonaisuudistus, jossa raiskauksen kriteeristöä muutettiin suostumusperustaiseksi. Lisäksi rikoslakiin on lisätty sukupuoli rangaistuksen koventamisperusteeksi. Marinin hallitus on myös esittänyt lähestymiskiellon tehostamista sähköisen valvonnan avulla. Esitys myös sisältää tärkeät kirjaukset kiellon hakemisen maksuttomuudesta sekä lähestymiskiellon rikkomista koskevan rikosasian käsittelyä kiireellisesti. Nämä uudistukset ovat tärkeitä ja vahvoja tekoja tasa-arvon puolesta.

Valtionneuvoston tutkimus lähisuhdeväkivallasta ja sen kustannuksista paljastaa, että naisiin kohdistuneesta fyysisestä parisuhdeväkivallasta aiheutuu 150 miljoonan euron lisäkustannukset vuodessa. Todellisuudessa terveydenhuollon kokonaiskustannukset ovat suuremmat. Nämä luvut korostavatkin Marinin hallituksen tekojen tärkeyttä ja perustelevat päätöksiä myös erityisesti heille, jotka tuudittautuvat ajatukseen siitä, että tasa-arvo on valmis.

Naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisy ja siihen liittyvät toimet ovat investointi turvallisempaan elämään. Väkivallaton elämä on keskeinen osa ihmisten hyvinvointia ja elämä ilman väkivaltaa on ihmisoikeus. Työtä on tehtävä paitsi Suomessa, myös EU-tasolla. Naisiin ja tyttöihin kohdistuva väkivalta on saatava loppumaan.

Tytti Tuppurainen

ministeri, Demarinaisten puheenjohtaja

Tytti Luoma

koulutuspäällikkö, FM, tulkki, AmO, HHJ,

Savo-Karjalan piirin Demarinaisten puheenjohtaja

Voit lukea kirjoituksemme myös Viikko Pohjois-Karjalan sivuilta verkosta: Voit lukea kirjoitukseni myös Viikko Pohjois-Karjalan sivuilta verkosta: Naisiin kohdistuva väkivalta on Suomen synkimpiä epäkohtia

Mualiman navalla asuva kaupunginvaravaltuutettu (sd.) sekä käsitöitä arvostava ei-käsityötaitaja, jonka varpaat täti pitää lämpimänä neulomalla upeita villasukkia niin arkeen, töihin kuin yöunille. Eläinrakas hallitusammattilainen (HHJ), joka viihtyy stand up -keikoilla, viinikerhossa sekä vesijumpassa ja (liian harvoin) salilla. Ihmisoikeuksien ja yhdenvertaisuuden puolustaja, kaverikoiraohjaaja sekä korkeakoulun koulutuspäällikkö, jonka sydäntä lähellä on reilu työelämä, koulutuksen tasa-arvo, saavutettavuus ja esteettömyys sekä sosiaalinen oikeudenmukaisuus.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *