Elämää Savo-Karjalassa / Eduskuntavaalit,  Mielipidekirjoitus / Viikko Pohjois-Karjala,  Politics Category

Kohti tasa-arvoista eduskuntavaalia 2023


Kirjoitin Viikko Pohjois-Karjala -lehdessä ajatuksiani eduskuntavaaleista 2023.

Kohti tasa-arvoista eduskuntavaalia 2023

Minulle selkeä syksyn merkki on kalenterissani toistuvat merkinnät junamatkoista lähtö- ja paluuaikoineen. Usein matkat ovat Kuopion ja Helsingin välillä. Havahduin tuohon joka syksyiseen ilmiöön juuri, kun asetuin paikalleni ravintolavaunun yläkertaan, avasin tietokoneen ja aloitin kirjoittamaan tulevista eduskuntavaaleista juuri sinulle. Eduskuntavaaleihin on aikaa seitsemän kuukautta. Useat piirit ovat jo asettaneet ehdokkaitaan koitokseen ja vaalityö voi alkaa. Reilu viikko sitten valitsimme myös Savo-Karjalan piirikokouksessa 14 ehdokasta, yhden paikan vielä odottaessa täyttymistä myöhemmin. Matkani vie tätä kirjoittaessa Naisliiton hallituksen kokoukseen, jossa työstämme Demarinaisten eduskuntavaalisuunnitelmaa kaimani, naisliiton puheenjohtaja Tytti Tuppuraisen johdolla. Tulemme tarjoamaan kaikille ehdokkaille ja tukiryhmille erilaisia tukimuotoja onnistuneen kampanjan varmistamiseksi.

Tulevat vaalit ovat ratkaisevat niin puolueen kuin Demarinaisten toiminnan kannalta ja ihan jokaisen meistä panosta tarvitaan. Vaalivoitto toteutetaan tasa-arvon hengessä, toinen toistamme tukien. Tasa-arvopolitiikassa toteutus on usein vaikeaa, ja onkin ollut hienoa seurata, kuinka Marinin hallituksen tavoitteena on ollut nostaa Suomi tasa-arvon kärkimaaksi. Hallitus on myös tehnyt vaikuttavia tasa-arvotekoja. Yksi suuri rakenteellinen uudistus ja tasa-arvoteko on elokuussa voimaantullut perhevapaauudistus. Sen sijaan esimerkiksi samapalkkaisuuden eteen joudumme vielä tekemään työtä. Tasa-arvolain mukaan samasta ja samanarvoisesta työstä tulee maksaa samaa palkkaa työntekijän sukupuolesta riippumatta, ja silti tiedämme, että tämä ei vielä käytännössä toteudu. Ongelma on mm. palkka-avoimuuden puute, jolloin palkkasyrjintä piiloutuu rakenteisiin. 

Haluan, että Sosialidemokraatit ovat tekemässä tasa-arvotekoja myös tulevalla hallituskaudella pääministeripuolueena. Tuon toteutuminen edellyttää meiltä Savo-Karjalassa hurjaa jalkatyötä, kohtaamisia, someklikkauksia ja reiluutta ehdokkaitten kesken. Uskon, että jokainen äänestäjä löytää meidän listalta itselleen sopivan ehdokkaan, olipa hän sitten nainen, mies, kokenut tai tuoreempi poliitikko, nuori, iäkäs, duunari tai akateeminen. Uskon myös, että jokainen meidän ehdokas on valmis ohjaamaan äänen jollekulle toiselle meidän listalla, jos huomaa, ettei itse ole kohtaamalleen äänestäjälle oikea ehdokas. Moni äänestäjä perustaa päätöksensä arvoihin. Tuosta on ainakin helppo mennä takuuseen. Väitän, että jokainen meidän Savo-Karjalan ehdokas pitää tärkeänä arvona tasa-arvoa ja on valmis tekemään sen eteen töitä. Vaalimenestystä ja voimia kaikille kansanedustajaehdokkaille!

Tytti Luoma

FM, AmO, Tulkki (AMK), HHJ

Savo-Karjalan DemariNaisten puheenjohtaja

Demarinaisten liittohallituksen jäsen

Koulutuspäällikkö, Tulkkaus ja kielellinen saavutettavuus

Voit lukea kirjoitukseni myös Viikko Pohjois-Karjalan sivuilta verkosta: https://www.viikkopk.fi/debatti/demarinaiset-kohti-tasaarvoista-eduskuntavaalia-2023-6.3.751.6a6dce3bd0

Mualiman navalla asuva ei-käsityöihminen, jonka varpaat täti pitää lämpimänä neulomalla upeita villasukkia niin arkeen, töihin kuin yöunille. Eläinrakas kaupunginvaravaltuutettu (sd.), joka viihtyy stand up -keikoilla, viinikerhossa sekä vesijumpassa ja (liian harvoin) salilla. Ihmisoikeuksien ja yhdenvertaisuuden puolestapuhuja, kaverikoiraohjaaja sekä korkeakoulun koulutuspäällikkö, jonka sydäntä lähellä on reilu työelämä, koulutuksen tasa-arvo, saavutettavuus ja esteettömyys sekä sosiaalinen oikeudenmukaisuus.