Mielipidekirjoitus / Savon Sanomat,  Politics Category

Kuvat ja esineet voivat olla apuna kohtaamisessa


Kirjoitin ajatuksiani muistisairaiden kohtaamisesta ja kommunikoinnista Savon Sanomien mielipidesivulla 22.9.2020.

Parhaillaan vietetään Muistiviikkoa. Erilaiset muistisairaudet ovat meille suomalaisillekin jatkuvasti kasvussa oleva kansansairaus. Täällä Pohjois-Savossa etenevää muistisairautta sairastavia on noin 11 000 henkilöä, kun taas koko Suomen tasolla on jo liki 200 000 muistisairasta. Asia koskettaa monia sairastuneita ja heidän läheisiään. Muistisairauksien vuosittaiset hoitokustannukset ovat erittäin korkeat, mutta korkea on myös se henkilökohtainen hinta, jonka maksamme, jos emme panosta kunnolla ennaltaehkäisyyn tahoillamme.

Voimme jokainen itse huolehtia aivoistamme esimerkiksi iästä riippumatta erilaisten aivojumppien, musiikin kuuntelun, lukemisen, pelien ja liikunnan sekä monipuolisen, terveellisen ravinnon avulla. Omien aivojemme huolehtimisen lisäksi voimme pitää huolta läheistemmekin aivoista. Myös siinä tilanteessa, kun muistisairaus on jo sairastuttanut keskustelukumppanimme, voimme olla toistemme aivoille tukena. Muistisairaus vaikuttaa myös vuorovaikutukseen ja muistisairaan kohtaaminen voi olla vaikeaa. Tuossa kohtaamisessa pätee kuitenkin samat ohjeet kuin muussakin kohtaamisessa: katsotaan toisiamme silmiin, arvostetaan keskustelukumppania ja hyödynnetään myös muita kommunikoinnin keinoja kuin perinteistä puhetta.

Rohkaisen kaikkia teitä kokeilemaan vuorovaikutuksessa äänen lisäksi vaikkapa kirjoitusta, eleitä, kuvia (esim. lehtien kuvat, omat valokuvat, internetin kuvapankit), kehoa, ilmeitä, ympäröivää tilaa ja esineitä. Tärkeintä on kuitenkin kiireetön läsnäolo, ja keskittyminen keskustelukumppaniin -olipa käytetyt vuorovaikutuksen keinot millaisia tahansa. Muistiystävällistä ja hienoja kohtaamisia sisältävää Muistiviikkoa kaikille.

Tytti Luoma

Koulutuspäällikkö, Tulkkaus ja kielellinen saavutettavuus

Humanistinen ammattikorkeakoulu

Mualiman navalla asuva kaupunginvaravaltuutettu (sd.) sekä käsitöitä arvostava ei-käsityötaitaja, jonka varpaat täti pitää lämpimänä neulomalla upeita villasukkia niin arkeen, töihin kuin yöunille. Eläinrakas hallitusammattilainen (HHJ), joka viihtyy stand up -keikoilla, viinikerhossa sekä vesijumpassa ja (liian harvoin) salilla. Ihmisoikeuksien ja yhdenvertaisuuden puolustaja, kaverikoiraohjaaja sekä korkeakoulun koulutuspäällikkö, jonka sydäntä lähellä on reilu työelämä, koulutuksen tasa-arvo, saavutettavuus ja esteettömyys sekä sosiaalinen oikeudenmukaisuus.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *