Mielipidekirjoitus / Savon Sanomat,  Politics Category

Merkitys hämärtynyt


Kirjoitin ajatuksiani äänestämisestä aikoinaan Savon Sanomien mielipidesivulla 7.1.2002.

 

Usean kodin jääkaapinovesta löytyy tällä hetkellä ilmoitus äänioikeudesta presidentinvaalissa. Myös minulla se on muistuttamassa asian tärkeydestä.

Muistaisin sen toki muutoinkin, koska 22. tammikuuta toteutuva vaali merkitsee minulle paljon enemmän kuin aiemmin. Vasta viime vuosina olen käsittänyt, että demokratian toimivuuden edellytyksenä on, että jokainen yksilö osallistuu aktiivisesti yhteiskunnalliseen päätöksentekoon.

Äänestäminen on yksi keskeisimmistä tavoista osallistua demokratiaan. Perustuslaissa puhutaan siitä kansalaisoikeutena, vaikka nykyään harmittavan moni jättää tuon oikeuden käyttämättä.

Etenkin suomalaisnuoret tuntuvat passivoituvan ja ovat näin vaarassa jäädä päätöksenteon ulkopuolelle. Vanhemmalle väestölle äänestäminen on taas usein itsestäänselvyys tai velvollisuus.

Ystäväni sanoi minulle, ettei koskaan äänestä. Hänen mielestään näin hänellä on oikeus valittaa yhteiskunnan epäkohdista.

Itse en kuitenkaan näe, että jättämällä äänestämättä kukaan edesauttaa suomalaisen yhteiskunnan kestävää kehitystä. Äänestämättömyys voidaan ajatella epäluottamuksen osoituksena nykyistä poliittista tilannetta kohtaan.

Toisaalta joku voisi sanoa, että ystäväni kuuluu siihen joukkoon, joka on erityisen tyytyväinen vallitsevaan yhteiskunnalliseen tilanteeseen eikä siksi näe syytä äänestää.

Todennäköisempi syy äänestämättömyyteen lienee kuitenkin tyytymättömyys tehtyihin päätöksiin tai niiden tekijöihin. Toimiva demokratia kuitenkin vaatii kansalaisaktiivisuutta.

Näin ollen muistetaan jokainen olla omalta osaltamme edistämässä demokratiaa vähintäänkin äänestämällä.

Alkanut vuosi onkin merkittävä vaalivuosi. Valitsemme uuden presidentin ja valtuutetut kuntien valtuustoihin.

Käännetään yhdessä äänestysaktiivisuus nousuun äänestämällä sitä puoluetta tai henkilöä, joka edustaa niitä asioita, jotka itse kukin tuntee tärkeäksi.

Tytti Koslonen, Johtokunnan jäsen

Kuopion Sosialidemokraattinen Työväenyhdistys

Voit lukea mielipiteeni myös täältä:

https://www.savonsanomat.fi/mielipide/lukijan-sanomat/Merkitys-h%C3%A4m%C3%A4rtynyt/558798

Mualiman navalla asuva ei-käsityöihminen, jonka varpaat täti pitää lämpimänä neulomalla upeita villasukkia niin arkeen, töihin kuin yöunille. Eläinrakas kaupunginvaravaltuutettu (sd.), joka viihtyy stand up -keikoilla, viinikerhossa sekä vesijumpassa ja (liian harvoin) salilla. Ihmisoikeuksien ja yhdenvertaisuuden puolestapuhuja, kaverikoiraohjaaja sekä korkeakoulun koulutuspäällikkö, jonka sydäntä lähellä on reilu työelämä, koulutuksen tasa-arvo, saavutettavuus ja esteettömyys sekä sosiaalinen oikeudenmukaisuus.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *