Elämää Savossa / Koronakurittomat,  Politics Category

Koronakurittomuutta Kuopiossa?


Olemme askeleen päästä siitä, että Suomeenkin tulee ulkonaliikkumiskielto ja maakuntien rajoja aletaan sulkea. Aivan kuten Italiassa on jo tehty. Hallitus on jo aiemmin ohjeistanut, että meidän kaikkien tulee mm. välttää sosiaalisia kontakteja ja yli 70-vuotiaiden tulee jäädä kotikaranteeniin.

Me olemme vasta epidemian alkuvaiheessa, ja jos katsomme mitä on tapahtunut Italiassa ja Espanjassa niin luulisi, että ihmiset ymmärtävät tilanteen vakavuuden. Mutta ei. Kuopiossakin mummot ja papat istuvat tuttuun tapaan kauppojen edustoilla olevilla penkeillä vaihtamassa kuulumisia, karaokebiisit soi baareissa, nuoret liikkuvat ryhmissä kaupungin kaduilla ja etelästä rynnätään sankoin joukoin kohti Lappia. Mikä ihme meitä ihmisiä vaivaa! Meidän täytyy jokaisen olla vastuullisia ja kantaa omalta osaltamme kortemme kekoon. Se tarkoittaa mm. sitä, että pidämme välimatkaa muihin, kartamme väkijoukkoja, jäämme etätöihin sekä vältämme liikkumista julkisella liikenteellä emmekä lähde kuormittamaan esimerkiksi Lapin terveydenhuoltoa ja pahimmassa tapauksessa levittämään virusta Suomen sisällä. Se tarkoittaa sitä, että noudatamme jokainen hallituksen ohjeita!

Rupesin muutama vuosi sitten ennen jouluista Rooman matkaamme lukemaan blogia Näkymiä vihreältä kukkulalta, jossa Roomassa asuva suomalainen kertoo elämästään ikuisessa kaupungissa. Jäin seuraamaan blogia matkamme jälkeenkin ja etenkin tässä koronan täyttämässä maailmassa Italian tilanteesta lukeminen on ollut mieltä avartavaa, mutta erittäin surullista. Italiassa on tullut uusia rajoituksia nopealla vauhdilla ja kun me olemme täällä Pohjolassa näin kurittomia, niin sama on edessä meillä. Italiassa sairastuneiden ja kuolleiden määrä on hurjassa nousussa, tätä kirjoittaessani sairastuneita on liki 50 000 ja kuolleita yli 4000. Tuo on seurausta siitä, että annettuja ohjeita ja määräyksiä ei noudatettu. Lopputulemana on nyt edelleen kiristyneet ohjeet ja liikkumisen rajoittaminen. Italiassa ollaan siis jo siinä pisteessä, että vain yhteiskunnan toimivuuden kannalta kriittiset toimijat voivat jatkaa (esim. ruokakaupat ja apteekit) ja muut suljetaan. Edes yksin lenkille ei enää saa mennä.

Toivoisin todella, että ottaisimme mallia minun mummista Ilta Rauhasta. Hän on 93-vuotias ja noudattaa hallituksen ohjeita. Hän on tällä hetkellä Kuopiossa kotikaranteenissa ja on keksinyt kuinka voi kotonaan edistää terveyttä, kun ei pääse entiseen tapaan liikkumaan. Ilta Rauha on perustanut suurelle parvekkeelleen jumppa- ja joogastudion, jossa aloittaa aamunsa aina joogaliikkein. Hän käy tuolla lyhdyin, matoin ja tyynyin sisustetulla parvekkeella jumppaamassa monta kertaa päivässä. Välineinä kehonpaino, kuminauhat ja käsipainot. Ihailtavaa toimintaa. 

Soittelemme päivittäin mummini kanssa kuulumiset ja käyn tarpeen mukaan hänen puolesta kaupassa, mutta ennen kaikkea: noudatamme ohjeita ja pysymme kotona. Hän jatkuvasti ja minä työskentelen etänä kotoa käsin ja liikun vain kauppaan ja lenkille Pompun kanssa. Italiassa voi edelleen käyttää koiraa ulkona, mutta tietyillä alueilla vain maksimissaan 200 metrin päässä kotoa. Toivottavasti meillä ei tarvitse mennä koskaan noin pitkälle. Epäilen kuitenkin, että täytyy.

Meidän tulisi kaikkien ajatella itseämme mahdollisena tartuttajana eikä niinkään pelätä itse sairastumista (vaikka saa sitäkin pelätä) ja toimia ohjeiden mukaan siten, ettei meillä ole mahdollisuutta tartuttaa muita. Älä ota koronaa noin rennosti kuin Pomppu alla olevassa kuvassa, vaan ota Sinä tämä asia vakavasti ja pysy kotona!

Mualiman navalla asuva ei-käsityöihminen, jonka varpaat täti pitää lämpimänä neulomalla upeita villasukkia niin arkeen, töihin kuin yöunille. Eläinrakas kaupunginvaravaltuutettu (sd.), joka viihtyy stand up -keikoilla, viinikerhossa sekä vesijumpassa ja (liian harvoin) salilla. Ihmisoikeuksien ja yhdenvertaisuuden puolestapuhuja, kaverikoiraohjaaja sekä korkeakoulun koulutuspäällikkö, jonka sydäntä lähellä on reilu työelämä, koulutuksen tasa-arvo, saavutettavuus ja esteettömyys sekä sosiaalinen oikeudenmukaisuus.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *