Elämää Savossa/ Kohtaamisia,  Politics Category

Tiedän sen mahdolliseksi


Salla Fagerström, Liisa Kauppinen ja Tytti Luoma

Tänään 23.4.2020 on Kirjan ja ruusun päivä. Miesten tulisi antaa tänään Naisille ruusuja ja Naisten Miehille kirjoja. Päivän kunniaksi otin itse uudestaan luettavakseni Salla Fagerströmin kirjoittaman teoksen ”Tiedän sen mahdolliseksi”, joka on järjestöneuvos Liisa Kauppisen elämäkerta. Kirja on todella inspiroiva ja voin suositella sitä lämpimästi kaikille -sukupuoleen katsomatta.

Sain olla mukana viime vuonna Liisa Kauppisen 80-vuotissyntymäpäiväjuhlassa Finlandia-talossa, jossa järjestettiin hänen kunniaksi ihmisoikeusseminaari ja julkistettiin hänen elämäkerta. Järjestöneuvos Kauppinen on toki minulle tuttu jo opiskeluajoiltani, kun katsoin tulkkikoulutuksessa luokkakavereitteni kanssa Liisan rauhallista viittomista VHS-kaseteilta niin runojen kuin puheiden muodossa. Harjoittelimme usein myös tulkkaamaan Liisan viittomista suomen kielelle videoiden perusteella. Se tuntui aluksi todella vaikealta. Nyt hänen käyttämä viittomakieli tuntuu jo ihanan selkeältä.

Liisa viittoi seminaarissa mm., miten myös Suomessa suhtautuminen ihmisoikeuksiin on polarisoitunutta ja niitä kyseenalaistetaan ikävä kyllä yhä enemmän. Tuo on totta, ja meillä kaikilla on tekemistä siinä, että Suomessa voidaan edistää ihmisoikeuksia. Maailmastahan löytyy useita valtioita, jotka eivät halua edistää ihmisoikeuksia lainkaan. Minä haluaisin asua sellaisessa Suomessa, jossa tavoitellaan oikeusvaltiota, jossa kaikkien perus- ja ihmisoikeudet toteutuvat. Myös EU:ta on mielestäni vahvistettava ihmisoikeuskysymyksissä. Suomi on julkaissut ehdokkuutensa YK:n ihmisoikeusneuvoston jäseneksi kaudelle 2022-2024. Toivon hartaasti, että maamme valitaan jäseneksi. Se olisi tärkeää erityisesti tyttöjen ja naisten oikeuksien sekä vähemmistöjen oikeuksien kannalta. Yhdessä voimme muuttaa maailmaa hurjan paljon paremmaksi.

Liisan tarina todistaa sen, että jo yksi ihminen voi muuttaa maailmaa. Liisa toimi aiemmin mm. Kuurojen Liiton toiminnanjohtajana ja Kuurojen Maailmanliiton puheenjohtajana ja teki sinnikkäästi vuosikausia töitä erityisesti kuurojen aseman parantamiseksi Suomessa ja maailmalla. Liisa on ihmisoikeuksien puolestapuhuja ja hän on saanut mm. ensimmäisenä suomalaisena YK:n ihmisoikeuspalkinnon. Mikäli Liisan elämäkerta on sinulla lukematta, niin suosittelen todella lämpimästi! Tarina antaa toivoa ja Liisan tarina on inspiroiva ja hieno esimerkki meille kaikille, jotka haluamme olla muuttamassa maailmaa paremmaksi paikaksi elää.

Mualiman navalla asuva kaupunginvaravaltuutettu (sd.) sekä käsitöitä arvostava ei-käsityötaitaja, jonka varpaat täti pitää lämpimänä neulomalla upeita villasukkia niin arkeen, töihin kuin yöunille. Eläinrakas hallitusammattilainen (HHJ), joka viihtyy stand up -keikoilla, viinikerhossa sekä vesijumpassa ja (liian harvoin) salilla. Ihmisoikeuksien ja yhdenvertaisuuden puolustaja, kaverikoiraohjaaja sekä korkeakoulun koulutuspäällikkö, jonka sydäntä lähellä on reilu työelämä, koulutuksen tasa-arvo, saavutettavuus ja esteettömyys sekä sosiaalinen oikeudenmukaisuus.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *