Elämää Savossa / Kohtaamisia,  Politics Category

Suomi irti Euroopasta?


Suomi irti Euroopasta ja tehdään Finexit? Ei tosiaan. Olin vuonna 1994 liian nuori äänestämään, kun Suomessa järjestettiin neuvoa-antava kansanäänestys Euroopan unioniin liittymisestä. En siis saanut äänestämällä tuoda esille mielipidettäni, että Suomen ei tule liittyä Euroopan unioniin. Ajattelin, että liittymisen myötä menettäisimme esimerkiksi oman valuutan, jota en pitänyt hyvänä ajatuksena. Sittemmin olen todellakin muuttanut mieleni, joten hyvä, etten vielä aikoinaan saanut ikäni takia äänestää. On Suomen etu olla Euroopan unionin jäsenmaa. Yksi syy on juurikin tuo yhteinen valuutta, joka helpottaa elämää, kun tulee matkustettua Euroopassa. Matkustus onnistuu ilman rahanvaihtoa tai valuutan arvoon liittyvää pohdintaa. Toki suurempiakin syitä on. Tärkein varmasti rauhan ja turvallisuuden edistäminen Euroopassa. On muuten ollut surullista seurata Britannian eroamisprosessia Euroopan unionista. En usko, että Brexit on loppujen lopuksi Britannian etu.

Kävimme Pompun kanssa moikkaamassa meppi Mippeä eli Europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natria. Mipen sydäntä lähellä on erityisesti telemarkkinat ja digitaalisuuteen liittyvät asiat. Hänen ajatuksistaan voit lukea enemmän täältä. Miapetra puhui paljon mm. 5G:sta ja miten sitä voidaan hyödyntää Euroopan eduksi esimerkiksi työllisyyden kasvun merkeissä. Mippe puhui hyvin siitä, että EU:n jäsenmaat ovat yhdessä voimakkaampia ja saavat asiaansa paremmin esille kuin yksin. Olen Mipen kanssa samaa mieltä siinä, että kansainvälisiin kysymyksiin on haettava vastausta yhdessä, eikä jokaisen maan erikseen. Meillä on poliittista vaikutusvaltaa, kun Suomi on osana Eurooppaa jäsenmaan roolissa. Olipa kyse sitten ihmisoikeuksien edistämisestä, kaupankäynnistä tai vaikka puhelimen tai verkkopalveluiden käytöstä.

Mualiman navalla asuva ei-käsityöihminen, jonka varpaat täti pitää lämpimänä neulomalla upeita villasukkia niin arkeen, töihin kuin yöunille. Eläinrakas kaupunginvaravaltuutettu (sd.), joka viihtyy stand up -keikoilla, viinikerhossa sekä vesijumpassa ja (liian harvoin) salilla. Ihmisoikeuksien ja yhdenvertaisuuden puolestapuhuja, kaverikoiraohjaaja sekä korkeakoulun koulutuspäällikkö, jonka sydäntä lähellä on reilu työelämä, koulutuksen tasa-arvo, saavutettavuus ja esteettömyys sekä sosiaalinen oikeudenmukaisuus.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *