Viikko Savo-Karjalan lehden lehtileike
Mielipidekirjoitus / Viikko Pohjois-Karjala,  Politics Category

Rakennetaan saavutettavaa yhteiskuntaa myös digitaalisesti


Kirjoitimme Savo-Karjalan piirin Demarinaisten hallituksen naisten kanssa ajatuksiamme digitaalisesta saavutettavuudesta 25.3.2021 Viikko Savo-Karjala -lehdessä, joka on Viikko Pohjois-Karjala -lehden erikoisnumero (nro 10 – 115 vsk). Saavutettavuus on Demarinaisten valtakunnallinen kuntavaaliteesi vuoden 2021 kuntavaaleissa.

Digitalisaatio on todennäköisesti aikamme suurin globaali yhteiskuntaa muuttava ilmiö. Parhaimmillaan sähköinen asiointi ja verkkopalvelut helpottavat elämäämme, kun asiointia voi tehdä ajasta ja paikasta riippumatta. Pahimmillaan kansalaisyhteiskunnan siirtyminen verkkoon lisää digisyrjäytymistä ja vaikeuttaa tiedonsaantia sekä palveluiden saavutettavuutta. Savo-Karjalan piirin demarinaiset ovat myös tehneet digiloikan ja mm. kevään piirikokous järjestettiin hybridikokouksena, johon pystyi osallistumaan Kuopion työväenyhdistykseltä, Joensuun työväenyhdistykseltä tai kotisohvalta. Jatkossa myös meidän viestinnän saavutettavuutta monipuolistetaan. Meillä on Suomessa yli 1,2 miljoonaa ihmistä, jotka eivät pysty käyttämään verkkopalveluja, koska ne eivät ole saavutettavia. Maailmanlaajuisesti lukumäärä kasvaa yli miljardiin. Euroopan unioni sääti vuonna 2016 saavutettavuusdirektiivin, joka on velvoittavaa lainsäädäntöä myös Suomessa. Direktiivi velvoittaa mm. kuntia, kouluja, postia, virastoja, valtion hallintoa sekä kaikkia julkisia verkko- ja mobiilipalveluita saavutettavuuteen. Kyse on pohjimmiltaan ihmisoikeuksista eli direktiivin tavoitteena on, että kuka tahansa kuulosta, näkökyvystä tai mahdollisista vammoista, sairauksista tai toimintarajoitteista riippumatta pystyy saavuttamaan palvelut ja tiedon verkossa. Käytännössä esimerkiksi kunnissa on mietittävä, kuinka tieto saavuttaa kaikenlaiset asukkaat ja näin edistää heidän osallisuuttaan. Kunnan verkkosivuilla tiedonsaanti ja info kunnan palveluista tulee turvata niin, että viestinnässä käytetään kirjoitetun suomen kielen lisäksi esimerkiksi selkokieltä, kuvitusta, tekstin äänivastineita ja viittomakielistä tiedotusta. Lisäksi kunnanvaltuuston kokoukset tulee tulkata viittomakielelle ja tekstittää joko jälkikäteen tai kirjoitustulkata reaaliaikaisesti kokouksen kuluessa. Monimuotoinen saavutettava viestintä on edellytys sille, että kaikenlaiset ihmiset voivat osallistua demokratiaan, saada tietoa poliittisesta päätöksenteosta sekä käyttää verkkopalveluja. Tämä tavoite toteutuu, kun jokainen kunnanvaltuutettu pitää yhdenvertaisen osallisuuden ja tiedonsaannin puolta, kun direktiivin vaatimat velvoitteet tulee kunnanvaltuuston päätettäväksi. Kyseessä on myös arvovalinta. Mikäli direktiivin tavoitteeseen ei sitouduta kunnissa, niin jokainen valtuutettu ja kunnanvaltuusto joutuu perustelemaan itselleen ja asukkaille, millä perusteella jokin ihmisryhmä voidaan sulkea tiedonsaannin ja digitaalisten palvelujen ulkopuolelle. Tavoitteeseen sitoutuminen ja saavutettavuusdirektiivin näkyväksi tekeminen vaatii kunnilta lisäksi resurssipanostuksia. Tuo panostus maksaa itsensä takaisin osallisuuden ja yhdenvertaisuuden lisääntymisenä, mutta myös työpaikkoina saavutettavuuden parissa työskenteleville ammattilaisille. Jokaisella kuntalaisella on oikeus saavutettavaan tietoon ja saavutettaviin palveluihin myös digitaalisesti.


Tytti Luoma, Kuopio

Pj, Savo-Karjalan Sosialidemokraattinen Naispiiri,

Kuopion vammaisneuvoston jäsen

Jaana Jylhä-Ollila, Polvijärvi

Sihteeri, Savo-Karjalan Sosialidemokraattinen Naispiiri, pj., Polvijärven Demarit

Leena Pulkkinen, Kuopio

Naispiirin hallituksen jäsen, perushoitaja

Suvi Hiltunen, Tohmajärvi

Naispiirin hallituksen jäsen, Tohmajärven sivistyslautakunnan jäsen

Nina Kabedeva, Tohmajärvi

Naispiirin hallituksen varajäsen

Anna-Liisa Itkonen, Suonenjoki

Naispiirin hallituksen jäsen, puutarhateknikko

Mualiman navalla asuva kaupunginvaravaltuutettu (sd.) sekä käsitöitä arvostava ei-käsityötaitaja, jonka varpaat täti pitää lämpimänä neulomalla upeita villasukkia niin arkeen, töihin kuin yöunille. Eläinrakas hallitusammattilainen (HHJ), joka viihtyy stand up -keikoilla, viinikerhossa sekä vesijumpassa ja (liian harvoin) salilla. Ihmisoikeuksien ja yhdenvertaisuuden puolustaja, kaverikoiraohjaaja sekä korkeakoulun koulutuspäällikkö, jonka sydäntä lähellä on reilu työelämä, koulutuksen tasa-arvo, saavutettavuus ja esteettömyys sekä sosiaalinen oikeudenmukaisuus.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *