Elämää Savossa / Rakenna ja Asu -messut,  Politics Category

Kuopiota rakentamassa


Hyppäsimme sunnuntaina 23.2.2020 aamupäivästä Kuopion upean kaupungintalon takaa Pompun kanssa messubussiin ja viiletimme kohti Kuopio-hallin Rakenna ja Asu -messuja. Matkaan toi pientä jännitystä bussin suhiseva etuovi, jota Pomppu vahti koko matkan, ettei se vaan käy päälle. Selvittiin onneksi ehjin nahoin hallille. Meidän kiinnostuksen kohteena oli Kuopion hyvinvoinnin rakentaminen eli tapasimme ihmisiä SDP:n messuosastolla ja kuuntelimme mitä heillä oli sydämellä. Kuopiossa juuri olleet YT-neuvottelut luonnollisesti puhututti. Myös vammaisten asema Kuopiossa. Olen itse luottamushenkilöjäsenenä Kuopion Vammaisneuvostossa ja sama huoli on minullakin. Aseman seutu on todella karussa kunnossa ja niin esteellinen, ettei se nyt palvele rollaattorin tai vaunujen kanssa kulkevia -pyörätuolilla liikkuvista puhumattakaan. Myös erityisneuvolan kohtalo Kuopiossa ja kehitysvammaisten lasten ja heidän perheiden palvelujen toimivuus tulevaisuudessa oli suuri huolenaihe. Ymmärrettävästi.

Myös mielenterveyspalvelut sekä lasten kasvattaminen kunnioittamaan luontoa ja eläimiä oli puheissa päivän aikana. Pompun läsnäolo sai useat miettimään sitä, kuinka paljon eläimet tuovat mielihyvää ja vaikkapa alentavat verenpainetta. Eräs rouva nimittäin kertoi, miten hänen kissa oli vuosia hoitanut hänen verenpainettaan ja kissan siirryttyä kirmailemaan paremmille niityille, rouvan verenpaine nousi taas taivaisiin. Voin hyvin uskoa tuon. Pomppukin hoitaa minua, erityisesti minun mielenterveyttä, joka päivä. Meidän tulee kuitenkin jokaisen muistaa, että on myös meidän kaikkien vastuu huolehtia eläimistä.

Suomessa tapahtuu vuosittain noin tuhat eläinrikosta ja on meidän kaikkien vastuulla pitää silmät ja korvat auki luontokappaleitten puolesta. Kaltoin kohtelusta tulee ilmoittaa viranomaisille. Ikävä kyllä etenkin luonnonsuojelurikokset jäävät Suomessa usein pimentoon, kun asiasta tietävät ei tee ilmoitusta tai kukaan ei ole niitä näkemässä. Sydämeni on mennyt palasiksi niistä hirveistä kuopiolaisistakin uutisista, joissa kerrotaan lasten kiduttaneen ja tappaneen siilejä tai jonkun typeryksen ampuneen joutsenen. Ympäristöministeriö on asettanut kullekin kasville ja eläimelle summan, joka väärintekijän tulee maksaa valtiolle, jos tuhoaa kyseisen luontokappaleen. Summat ovat kuitenkin niin surkean pieniä, että ne ei useinkaan hetkauta, vaikka tekijä jäisikin kiinni. Summat pitää mielestäni nostaa sellaisiksi, että niillä on edes pelotteluarvo, jos muuten ei järki sano, että luontoa täytyy kunnioittaa eikä tuhota. Tärkeintä on kuitenkin tiedotus ja elämän suojelun tärkeyden opetus erityisesti lapsillemme ja nuorillemme. Rakenna ja Asu -messuilla Pomppua luontokappaleena arvostettiin.

Se sai aikaan hyvää mieltä ja paljon positiivisia kommentteja sekä oli tervetullut vieras eri messuosastoilla. Yksi Pompun lempipaikka oli K-Raudan osastolta löytyvät hempeän väriset eläintarvikkeet. Vain yksi järjestyksenvalvoja kysyi ”mitäs tämä karvainen olento tekee messuilla”, ja tietenkin kerroin, että otukselle on kysytty etukäteen lupa tulla mukaan. Eräs rouva taas totesi, että Rakenna ja Asu -messujen parasta antia tänä vuonna oli Pomppu. No. En voi olla eri mieltä.

Mualiman navalla asuva ei-käsityöihminen, jonka varpaat täti pitää lämpimänä neulomalla upeita villasukkia niin arkeen, töihin kuin yöunille. Eläinrakas kaupunginvaravaltuutettu (sd.), joka viihtyy stand up -keikoilla, viinikerhossa sekä vesijumpassa ja (liian harvoin) salilla. Ihmisoikeuksien ja yhdenvertaisuuden puolestapuhuja, kaverikoiraohjaaja sekä korkeakoulun koulutuspäällikkö, jonka sydäntä lähellä on reilu työelämä, koulutuksen tasa-arvo, saavutettavuus ja esteettömyys sekä sosiaalinen oikeudenmukaisuus.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *