Elämää Savossa / Kielellinen saavutettavuus,  Politics Category

Kuopion kaupungin kielellinen saavutettavuus edistyy -vaikuttamistyöni tuottaa tulosta!


Kuopion kaupunki aloitti tämän vuoden alussa jakamaan kaupunginjohtaja Jarmo Pirhosen tervehdyksiä ja infoja videotallenteiden muodossa. Pirhonen kertoi esimerkiksi 17.3.2020 julkaistulla tallenteella koronavirustilanteesta videon muodossa. Video jaettiin Kuopio kaupungin I love Kuopio -FB-sivuilla, jossa pyysin, että videoon voisi lisätä myös jälkikäteen tekstityksen. Osa somekansasta oli sitä mieltä, etteivät kaivanneet tekstitystä. Itse olin ja olen kovasti eri mieltä. Tekstityksestä hyötyvät niin ikäihmiset, kehitysvammaiset, huonokuuloiset, kuuroutuneet, puhevammaiset, afaattiset henkilöt, vieraskieliset kuin vaikkapa kuurotkin. Kyseessä on valtava määrä ihmisiä. Pelkällä tekstityksen lisäämisellä kaupunginjohtajan jakama informaatio saavuttaa entistä suuremman yleisön. Ilokseni Kuopion kaupunki ottautui asiaan heti ja lisäsi tekstityksen vuorokauden sisällä videon julkaisusta. Todella hienoa toimintaa! Kiitos! Samaisella I love Kuopio -foorumilla pyysin myös huomioimaan kuurot asukkaamme ja lisäämään infoihin jatkossa tulkkauksen suomalaiselle viittomakielelle. Kirjoitin asiasta myös mielipidekirjoituksen Savon Sanomiin 8.4.2020. Voit lukea kirjoitukseni täältä.

Olen todella iloinen ja tyytyväinen, että kirjoitukseni julkaisemisen jälkeen, jo saman kuukauden aikana, Kuopio on ottanut pyyntöni huomioon, ja näin myös todella suuren harppauksen edistääkseen kielellistä saavutettavuutta kaupungissamme! Tuo kävi ilmi tänään, kun saimme katsoa kaupunginjohtaja Jarmo Pirhosen kevättervehdystä Kuopion verkkosivuilta ja somesta. Voit katsoa tervehdyksen täältä. Ensimmäistä kertaa info sisältää niin tekstityksen kuin tulkkauksen suomalaiselle viittomakielelle. Myös muiden kaupunkien kuurot ovat olleet tästä yhteydessä niin minuun kuin jakaneet Kuopion esimerkillistä infoa somekanavissaan. Osa on ollut pettynyt siitä, että heidän omassa kotikaupungissaan vastaavia tervehdyksiä ei vielä ole (esimerkiksi pääkaupungistamme Helsingistä vastaava puuttuu) ja osa iloinneet Kuopion toiminnasta, koska heillä itsellään on vastaava toiminut jo pitkään (esimerkiksi Jyväskylässä). Pidän myös tästä formaatista, että kaupunginjohtaja puhuu asukkaille videolla, koska näin tieto tulee helposti lähestyttävässä muodossa ja kaupunginjohtaja tulee asukkaille entistä paremmin tutuksi.

Lisäksi tiedoksi, että minä ja Kuurojen Liiton aluetyöntekijä Juha Oksanen olemme olleet suoraan yhteydessä Kuopion kaupungin johtoon siitä, että saavutettavien infovideoiden lisäksi Kuopio alkaisi julkaista

  1. Kuopion ja sen lähialueen uutisia suomalaiselle viittomakielelle tulkattuna ja
  2. tuottaisi verkkosivuilleen tietoa kaupungin palveluista suomalaisella viittomakielellä

Kuopio voisi ottaa mallia mm. Joensuusta. Joensuun kaupunki julkaisee tässä poikkeustilanteessa korona-aiheisia uutisia viittomakielelle tulkattuna pari–kolme kertaa kuussa. Uutiset on viittomisen lisäksi tekstitetty ja puhuttu suomeksi. Voit katsoa niitä täältä. Myös Kuopion kaupungin osalta on tarvetta saada tietoa erityisesti tällaisissa poikkeustilanteissa. Lisäksi voisimme ottaa mallia Helsingistä, jossa kaupungin verkkosivuilta löytyy tietoa kaupungin palveluista myös viittomakielellä.

Tulkkauksen sijaan tuohon paras ratkaisu olisi suomenkielisten tekstien kääntäminen viittomakielelle natiivin kääntäjän toimesta. Esimerkiksi Helsingin kaupungilla on mukavasti sivuillaan tietoa kuuroille asukkaille suomalaisella viittomakielellä natiivin kääntäjän viittomana. Voitte tutustua Helsingin kaupungin viittomakielisiin ohjeisiin täällä.

Viittomakielelle tulkatut uutiset ja verkkosivuilta löytyvät viittomakieliset kuvaukset sekä ohjeet kaupungin palveluista ovat saavutettavuusdirektiivin mukaisia ja takaisivat sen, ettei kuurotkaan henkilöt jää palveluiden ja yhteiskunnan ulkopuolelle. Saavutettavuusdirektiivin tarkoituksena on nimenomaan edistää yhdenvertaisuutta. Direktiivi on jo tullut Suomessa portaittain voimaan, ja se tiukkenee edelleen syyskuussa 2020. On muuten arvioitu, että maailmassa jopa 15% ihmisistä ei pysty ylipäätään käyttämään verkkopalveluita, koska niitä ei ole suunniteltu oikein. Pelkästään Suomessa on yli miljoona ihmistä, jotka tarvitsevat eri tavoin saavutettavuutta ja, jotka joutuvat taistelemaan saadakseen tietoa tai hoitaakseen arkisia asioita. Kuopio on kuitenkin selvästi menossa viestinnän saavutettavuuden osalta oikeaan suuntaan! Mualiman napaa voi muuttaa!

Mualiman navalla asuva kaupunginvaravaltuutettu (sd.) sekä käsitöitä arvostava ei-käsityötaitaja, jonka varpaat täti pitää lämpimänä neulomalla upeita villasukkia niin arkeen, töihin kuin yöunille. Eläinrakas hallitusammattilainen (HHJ), joka viihtyy stand up -keikoilla, viinikerhossa sekä vesijumpassa ja (liian harvoin) salilla. Ihmisoikeuksien ja yhdenvertaisuuden puolustaja, kaverikoiraohjaaja sekä korkeakoulun koulutuspäällikkö, jonka sydäntä lähellä on reilu työelämä, koulutuksen tasa-arvo, saavutettavuus ja esteettömyys sekä sosiaalinen oikeudenmukaisuus.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *