kuva lehtiartikkelista
Mielipidekirjoitus / Viikko Pohjois-Karjala,  Politics Category

Kuntavaalit ovat myös mahdollisuus rikkoa lisää lasikattoja


Kirjoitin Savo-Karjalan piirin Demarinaisten puheenjohtajana kuntavaaleista ja naisten sekä miesten yhdenvertaisesta osallistumisesta poliittiseen päätöksentekoon 27.5.2021 ilmestyneessä Viikko Savo-Karjala -lehdessä, joka on Viikko Pohjois-Karjala -lehden erikoisnumero (nro 19 – 115 vsk).

Liki kaikki suomalaiset olemme tasa-arvobarometrin mukaan sitä mieltä, että varmistaaksemme monipuolisen asiantuntemuksen poliittisessa päätöksenteossa, tarvitsemme miesten lisäksi naisten aktiivista osallistumista. Demokratian edellytys onkin, että kaikilla on sukupuoleen katsomatta tasa-arvoiset mahdollisuudet paitsi osallistua päätöksentekoon, mutta myös nousta politiikan johtopaikoille. Lainsäädännön näkökulmasta naisilla ja miehillä on ollut yhtäläiset mahdollisuudet osallistua politiikkaan Suomessa jo 115 vuotta. Maailmanlaajuisesti naiset ovat kuitenkin aliedustettuina kaikilla päätöksentekotasoilla. Myös Suomessa naisten määrä esim. kaupunginvaltuutetuista ei ole koskaan ylittänyt 40%. Niin poliittiset johtopaikat kuin vaikkapa työmarkkinat Suomessa ovat edelleen sukupuolittuneet. Meidän sosialidemokraattien toiminta pohjaa mm. vapauden ja tasa-arvon arvoihin. Aito vapaus edellyttää tasa-arvoista yhteiskuntaa, jossa on yhteiset rakenteet. Ikävä kyllä niin Euroopassa kuin Suomessa yhteiskuntamme rakenteissa elää paljon vanhanaikaisia asenteita, jotka liittyvät mm. sukupuoleen. Tutkimusten mukaan liki puolet Euroopan naispoliitikoista on saanut tappo-, raiskaus- ja väkivaltauhkauksia työssään. Tasa-arvoinen poliittinen vaikuttaminen on mahdollista, kun nämä vanhakantaiset asenteet saadaan poistettua ja häirintään puututaan. Meidän täytyy pyrkiä kohti yhteiskuntaa, jossa jokainen nainen ja mies voi vapaasti elää omaa elämäänsä ja tehdä omia valintojaan. Se tarkoittaa vapautta myös pelosta ja turvattomuudesta. Tämä ei ole keneltäkään pois, vaan päinvastoin koko väestö hyötyy siitä, että johtajuus muuttuu entistä tasa-arvoisemmaksi. Kyseessä on meidän jokaisen yhteinen asia sukupuoleen katsomatta. Koulutuspäällikkönä minulle tärkein tasa-arvokysymys ja väline on kouluttautuminen: koulutusmahdollisuuksien tarjoaminen kaikille on paras keino estää köyhyyttä, lisätä hyvinvointia sekä tehdä entistä parempia poliittisia päätöksiä. Olen pääministerimme Sanna Marinin kanssa samaa mieltä, että erityisesti vaikeina aikoina on merkitystä sillä, ketkä yhteisistä asioista ovat päättämässä. Kesän kuntavaalit määrittelevät kuntien suunnan seuraaviksi vuosiksi: äänestämällä jokainen vaikuttaa kuntansa kehitykseen. Kuntavaalit ovat myös mahdollisuus rikkoa lisää lasikattoja ja varmistaa, että rakennamme aidosti yhdenvertaisia sekä syrjinnästä vapaita kuntia.

Tytti Luoma

Puheenjohtaja, Savo-Karjalan Sosialidemokraattinen Naispiiri

mielipidekirjoitus kuva lehden artikkelista

Mualiman navalla asuva ei-käsityöihminen, jonka varpaat täti pitää lämpimänä neulomalla upeita villasukkia niin arkeen, töihin kuin yöunille. Eläinrakas kaupunginvaravaltuutettu (sd.), joka viihtyy stand up -keikoilla, viinikerhossa sekä vesijumpassa ja (liian harvoin) salilla. Ihmisoikeuksien ja yhdenvertaisuuden puolestapuhuja, kaverikoiraohjaaja sekä korkeakoulun koulutuspäällikkö, jonka sydäntä lähellä on reilu työelämä, koulutuksen tasa-arvo, saavutettavuus ja esteettömyys sekä sosiaalinen oikeudenmukaisuus.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *