Jokaiselle oma koti

Minun Kuopiostani löytyy jokaiselle kuopiolaiselle turvallinen ja kohtuuhintainen koti asukkaan ikään katsomatta. Ikäihmisten asumisvaihtoehtoja on monipuolistettava. Turhasta lokeroinnista on päästävä eroon. Minun Kuopioni kokeilee rohkeasti uutta.

Kuopio on upea ja erittäin monimuotoinen kaupunki.Meillä on tiivis keskustan alue eli Mualiman napa, lähiöitä sekä suuria maaseutualueita ja kirkonkyliä. Aivan keskustan ja yliopistoalueen kainalosta Savilahdesta taas löytyy Suomen mittakaavassa uskomaton keskittymä, jossa on tuhansia työpaikkoja, opiskelijoita ja asukkaita sekä satoja yrityksiä. Myös oma työpaikkani sijaitsee Savilahdessa. Katselen päivittäin ikkunastani Prisman asiakasvirtaa ja alueen jatkuvasti kiihtyvää rakentamista. Niin alueen rakennuskantaa kuin tieverkostoakin rakennetaan koko ajan.

Kuopio kasvaa jatkuvasti etenkin etelään päin. Esimerkiksi Saaristokaupunki, Kurkimäki ja Hiltulanlahti ovat entistä suositumpia paikkoja, ihmisten hakeutuessa asumaan omaan rauhaan, mutta hyvien kulkuyhteyksien päähän keskustasta. Kuopion eri asuinalueita ja kaupunginosia tulee kohdella tasapuolisesti. Moninainen Kuopio on rikkaus. Kuopioon tarvitaan edelleen lisää monipuolista asuntotuotantoa sekä erityisesti kohtuuhintaisia ja esteettömiä koteja, joissa on turvallista asua. Lisäksi palvelukoteihin pääsyä tulee nopeuttaa. Tällä hetkellä jonot palveluasumisen piiriin ovat kohtuuttoman pitkät.

Toimeentulotuki on Suomen eri kunnissa yksi haetuimpia tukia, vaikka se on aina viimesijaisin tuki. Yksi syy on se, että asuminen on kallista. Asumistukea tulee valtakunnantasolla kehittää, mutta ensisijaisesti tarvitsemme koko Suomeen ja Kuopioon kohtuuhintaisia asuntoja. Myöskään kaikki esteettömän kodin tarvitsevat eivät tällä hetkellä sellaista Kuopiossa saa. Yhdenvertaisuus on tärkeää niin eri kaupunginosien välillä kuin ihmisten kesken. Jokaisen kuopiolaisen täytyy saada tuntea, että kyseessä on hänen kotikaupunkinsa, jossa asukkaista huolehditaan.

Mielestäni Kuopion tulee panostaa tulevaisuudessa erilaisiin kokeiluihin, joista muissa kaupungeissa ja maissa on jo hyviä kokemuksia. Esimerkiksi Helsinki on kokeillut Ranskan mallia, jossa vanhukset ja nuoret asuvat samoissa tiloissa. Ydinajatus on, että opiskelija saa itselleen ilmaisen asumisen ja vanhus juttuseuraa sekä apua pieniin arjen askareisiin. Yhteinen toiminta ehkäisee myös yksinäisyyttä ja syrjäytymistä. Espoossa taas päiväkodin lapset ja hoivakoti on samassa rakennuksessa ja lapsukaiset käyvät varamummojen ja -vaarien luona leikkimässä useita kertoja viikossa. Myös mummot ja vaarit tulevat vastavierailuille päiväkotiin esimerkiksi laulamaan ja leipomaan. Lisäksi lapset ja vanhukset viettävät kevät- ja joulujuhlat yhdessä. Halutessaan hoivakodin asukkaat voivat seurata päiväkodin pihaleikkejä ikkunastaan päivittäin. Minun Kuopioni kehittyy tuohon suuntaan ja panostaa yhteisöllisyyteen ja yhteisvastuuseen.

Piirroskuvat: Papunetin kuvapankki, papunet.net, KUVAKO.