Elämää Savossa,  Politics Category

Valtuustoaloitteeni selkokielestä sekä esteettömyys- ja saavutettavuusohjelmasta


Tänään olen kiitollinen ja iloinen. Kiitän erityisesti kansanedustaja, kaupunginvaltuuston pj. Tuula Väätäistä ja kaupunginvaltuutettu Nina Hakokiveä, jotka auttoivat minua tekemään tämän minulle tärkeän valtuustoaloitteen. Aloite jätettiin tänään 21.2.2022 Kuopion kaupunginvaltuustossa ja se etenee kaupunginhallituksen käsittelyyn. Aloitteessa esitämme, että Kuopioon laaditaan esteettömyys- ja saavutettavuusohjelma kielellinen saavutettavuus huomioiden. Esimerkiksi selkokielen käyttöä tarvitaan lisää niin kaupungin viestinnässä, tiedottamisessa kuin asiakaskohtaamisissa.
 
Kuopion Vammaisneuvosto ja Vanhusneuvosto puoltavat aloitetta. Tarkoitus onkin laatia esteettömyys- ja saavutettavuusohjelma neuvostojen kanssa yhteistyössä. Kuopio on ollut esimerkillinen kielellisen saavutettavuuden edistäjä erityisesti kuurojen asukkaiden näkökulmasta, sillä mm. kaupunginjohtajan tiedotteet ja kaikki kaupunginvaltuuston kokoukset on tulkattu suomalaiselle viittomakielelle.
 
Haluamme aloitteella varmistaa, että kukaan, kenellä on vaikeuksia kuulla tai ymmärtää puhetta, ei jää tiedotuksen tai palvelujen ulkopuolelle. Yksi helppo ja halpa keino tähän tosiaan on selkokielen lisääminen kaupungin viestinnässä, palveluissa ja tiedotuksessa. Näin ollen esitämme, että neuvostot ja Kuopion kaupunki sopivat yhdessä, kuinka mm. selkokieli otetaan systemaattisesti osaksi Kuopion kaupungin viestintää. Koko meidän sosialidemokraattinen valtuustoryhmä on aloitteen takana.

Mualiman navalla asuva ei-käsityöihminen, jonka varpaat täti pitää lämpimänä neulomalla upeita villasukkia niin arkeen, töihin kuin yöunille. Eläinrakas kaupunginvaravaltuutettu (sd.), joka viihtyy stand up -keikoilla, viinikerhossa sekä vesijumpassa ja (liian harvoin) salilla. Ihmisoikeuksien ja yhdenvertaisuuden puolestapuhuja, kaverikoiraohjaaja sekä korkeakoulun koulutuspäällikkö, jonka sydäntä lähellä on reilu työelämä, koulutuksen tasa-arvo, saavutettavuus ja esteettömyys sekä sosiaalinen oikeudenmukaisuus.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *